24 Kasım 2021 Çarşamba

Evlerde Ses Yalıtımı

Evlerde Ses Yalıtımı

Evlerde ses yalıtımı ile sesi azaltmanın birkaç yolu vardır. Yastıklı halı kullanmak veya ses yalıtım perdeleri kullanmak, ses dalgalarının geçişini fayans, ahşap veya laminatlara kıyasla daha zor hale getirecek ve bu da onu gerçekten güçlendirecektir. Yalıtımlı tavan panelleri, sesin genellikle ihmal edilmeden geçebileceği boşlukları kapatmak için hava sıyırma kapıları gibi, doğrudan mevcut yüzeye uygulanabilen başka bir seçenektir.

Kalabalık şehirlerde yaşamak, evinizin yakınında daha yüksek yol ve yaya trafiği olacağı anlamına gelecektir. Bu, elimizde olmayan şartlardan dolayı araç seslerine, siren seslerine maruz kalmamıza sebep olacaktır. Ses, görünmeyen dalgalar halinde havada dolaşır ve nesnelerin içinden kolayca geçebilir. Bu nedenle, pencerelerinizde çift cam olmasına rağmen dışarıdan gelen sesleri duymak zorunda kalabilirsiniz. Evimiz kendimizi en rahat hissettiğimiz ve gün içerisinde yaşadığımız yoğunluktan kaçabildiğimiz bir sığınağımızdır.

Bu sığınağımız hemen hepimizin huzur bulduğu ve en çok zamanımızın geçtiği konfor alanımız olduğu için dış ortam seslerinin rahatsız etmemesi ve sessizliğin olmasını isteriz. En önemlisi kaliteli bir uyku için sessiz bir ortam hepimizin en doğal hakkıdır.

Evlerde Ses Yalıtımı Ne İşe Yarar?

Evinize ses yalıtımı yapmayı düşünüyorsanız, eviniz için doğru ses yalıtımını nasıl seçeceğinizi merak ediyorsunuzdur. Ama öncelikle şunu açıklayayım; ses yalıtımı ne işe yarar? Evinizde yaptığınız ses yalıtımı, sesin içeri girip çıkmasını durdurmayı ve gerekliliğine göre bazı odaları ses geçirmez yapmanızı sağlar.

Evinizdeki ses sistemi, sinema sistemi veya gürültülü bir müzik aletini çevrenizi rahatsız etmeden dilediğiniz gibi kullanabilmeniz için ses izolasyonu yapabilirsiniz. Bu noktada yalıtım yönteminize göre doğru ses geçirmez ürünlerini seçmeniz önemlidir. Verimli bir ev ses yalıtımı ile her türlü dış ortam sesinin evinize girmesini engellediğiniz gibi evinizdeki seslerin de çevreye sızıntısı engellenmiş olacaksınız.

Evlerde Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Evinizde minimum ses kirliliği için ses izolasyonu sağlayacak malzemeler kullanarak daha minimal ve ideal ses düzeyini sağlayabilirsiniz. Ses yalıtımını zemine duvara ve tavana yapmanız mümkündür. Bu şekilde mekan içerisine girecek olan ve dışarıya çıkacak olan ses engellenmiş olur. Ses yalıtım malzemeleri olan ahşap, kauçuk, polipropilen duvarlar, yumurta süngeri, sert püropan, taş yünü, cam yünü gibi malzemeler özellikle duvar, tavan ve zeminde uygulanmalıdır.

Evlerde Ses Yalıtımı İçin Kullanılan Malzemeler

Binanın yapısına göre değişiklik gösterse de genel olarak kullanılan malzemeler:

Ahşap

Kauçuk

Polipropilen duvar

Yumurta süngeri

Sert püropan

Taş Yünü

Cam Yünü

Peki Bu Malzemeler ile Evlerde Ses Yalıtımı Nasıl Uygulanır?

Evlerde ses yalıtımı yapabilmek için öncelikle zeminde ve tavanda ses yalıtım malzemelerinden birini veya birkaçını bir arada kullanabiliriz.

Yine yukarıda bahsettiğim gibi zeminde ahşap zemin üzerine kauçuk halı uygulaması yaparak üzerine parke kaplandığında kusursuz bir izolasyon sağlanmış olacaksınız. Duvar ses yalıtımı yaparken yumurta süngeri olarak bilinen ve polipropilen ile kauçuk karışımından oluşan yumurta yuvaları ile sesi boşlukta absorbe ederek yayılmasını önleyen izolasyon malzemelerini ister sıva altı ister sıva üstü olarak kullanabilirsiniz. Estetik ve modern görünüme sahip olması ve farklı renklerde üretilebilmesi nedeniyle duvar ses yalıtımı işlemlerinden bu malzemeyi kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak uygun evlerde ses yalıtımı ve malzemeleri ile konfor alanımızı daha huzurlu yaşanabilir bir hale getirmemiz mümkün. Evinizde yapacağınız ses izolasyonu için tercih edeceğiniz birçok izolasyon yöntemi ve seçebileceğiniz birçok izolasyon malzemesi vardır. Bu nedenle evinizde yapacağınız dekorasyon ile uyumlu olacak malzemeler seçmeniz evinizi daraltması bakımından izolasyon tekniklerine karar vermeniz, dış cephe kaplaması ile yapılacak izolasyonun dış cephe dekorasyonu gibi görünmesi için ciddi bir araştırma yapmanız gerekebilir.

Evinizde yapacağınız izolasyonlarda kullanacağınız inşaat ve izolasyon malzemelerini doğru bir şekilde seçmeli, doğru malzemeleri kullanarak ekonomik olarak bütçenizi yormamalı, dekorasyonunuza zariflik katabilirsiniz. Evde ses yalıtımı ve kaliteli uyku sağlamak için evinizdeki ses yalıtımının güçlü olması gerekir. Doğru ses yalıtımı yapılırsa çevrede daha sağlıklı bir yol sağlar.

Zemin ses yalıtım malzemeleri, tavan ses yalıtım malzemeleri ve duvar ses yalıtım malzemeleri yapılarak mekana ses ve ses girişi engellenebilir ve sessiz bir ortam yaratılabilir. Evimiz neredeyse hepimizin huzurlu olabileceği ve zamanımızın çoğunu geçirebileceği bir yer olduğu için dış seslerin rahatsız edilmemesi ve sessizliğin en üst düzeye çıkması beklenebilir. En basit uyku kalitesi bile, sessiz bir ortam çok gereklidir.

Ayrıca evde kurduğunuz kendi sinema salonunuzda veya stüdyo kurulumunuzda da ses yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ses yalıtım malzemelerinin kullanılması çevresel akustiği en üst düzeye çıkarabilir.

Epoksi Zemin Kaplama Nedir

Epoksi Nasıl Bir Malzemedir? Epoksi, termosetler grubuna ait olan yapıştırıcı özelliğe sahip kimyasal bir reçinedir. Suya, aside ve alkali...